Kuchnia wegetariańska cieszy się dziś wielką popularnością. Wiele osób z powodów zdrowotnych lub ideologicznych rezygnuje z jedzenia mięsa. Niektórzy starają się wprowadzić podobne zasady żywienia również u młodszych członków rodziny. Jakie dania wegetariańskie dla dzieci można szybko przyrządzić w domu?
Naleśniki i krokiety
Większość dzieci chętnie je domowe naleśniki. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, pochłania mało składników, a do tego jest naprawdę proste. Naleśniki można przygotować z mąki gryczanej i wypełnić je powidłami, owocami, twarogiem, rodzynkami. Nutella, bita śmietana czy posypka z cukru pudru, powinny być używane sporadycznie lub wcale. Z placków naleśnikowych można też stworzyć wytrawne krokiety z np. szpinakiem, serem feta, pieczarkami.
Kotlety z ziemniaków lub ciecierzycy
Ciekawe dania wegetariańskie dla dzieci to kotlety bezmięsne. W tym wypadku zamiast schabu czy piersi kurczaka używamy warzyw. Doskonale sprawdzają się ugotowane ziemniaki połączone z przyprawami, czosnkiem, cebulą. Wystarczy uformować z nich kotlety, obtoczyć w jajku i bułce, a następnie podsmażyć na patelni. Można również wykorzystać kaszę jaglaną i ciecierzycę do zrobienia kotlecików w formie małych kulek, idealnych dla kilkulatków.
Zupy
Trudno wyobrazić sobie dziecięcą dietę bez zup. Maluchy już od okresu niemowlęcego chętnie jadają tego typu posiłki. Zupy to idealne dania wegetariańskie dla dzieci w każdym wieku. Przykładem jest krem z dyni, krem z pomidorów, zupa ogórkowa lub grzybowa, a dla miłośników słodkich smaków – owocowa. Każdy rodzic zapewne wie, jaką wersję najchętniej zje jego dziecko.
Dania mączne
Z pewnością dania mączne są w polskich domach niezwykle popularne. Większość dzieci także ma swoje ulubione ich wersje, które chętnie je. Kilkulatki zazwyczaj bardzo lubią kluski leniwe, kopytka, pyzy ze śliwkami. Od czasu do czasu dobrym rozwiązaniem są też pierogi z wegetariańskim farszem, czyli np. ruskie, z jagodami, szpinakiem. Można także wypełnić je soczewicą, która zastąpi mięso. Dzieciom warto serwować też makarony – z serem i truskawkami, z rozmaitymi sosami (zwłaszcza pomidorowym), a także z warzywami, ziołami i oliwą.
Placki warzywne
Chrupiące placki warzywne to z pewnością ciekawa propozycja na obiad. Tego typu dania wegetariańskie dla dzieci są nie tylko smaczne, ale i pożywne. Do ich przygotowania najlepiej sprawdzą się ziemniaki, dynia lub cukinia. Jeśli chcemy, by posiłek był zdrowszy, można smażenie na oleju zastąpić pieczeniem w piekarniku. Placki należy doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, odrobiną papryki i majerankiem. Aby całość była smaczniejsza, można także przygotować sos.
Frytki z surówką
Idealne danie wegetariańskie dla dzieci to frytki i surówka. Nie ma chyba kilkulatka, który nie lubiłby chrupiących, długich kawałków ziemniaczanych. Frytki, podobnie jak placki, można piec w piekarniku. Nie zaszkodzi też zamiana warzyw – oprócz tradycyjnych ziemniaków warto spróbować wersji z batatów, marchewki, buraka, pietruszki. Frytki najlepiej doprawić ziołami i podawać z ketchupem lub sosem jogurtowym. Danie uzupełni ulubiona surówka lub sałatka, np. z pomidorów lub marchwi.